A Mohácsi Német Nemzetiségi Ház idén 6. alkalommal adott otthont a sváb hagyományokat ápoló disznóölésnek. A szervezők és résztvevők régi viseletekbe öltözve dolgoztak, régi eszközöket használtak a disznó feldolgozása során. Előkerült a régi fa forrázóteknő, és a régi kolbásztöltő is. A vendégek részére hagyományos menü került feltálalásra, a délután folyamán pedig a részt vevő csapatok keverhették és tölthették meg saját kolbászaikat. Az sem maradt éhen, aki csak az esti vacsorára érkezett, neki is jutott a finom töltött káposztából és kóstolóból. A vacsora után vidám táncolás vette kezdetét, melynek hangulatát tovább emelte a hagyomány szerint "maszkába"öltözöttek megjelenése. A fergeteges táncolásnak hajnalban lett vége, reméljük jövőre is a vendégeink lesznek ezen a rendezvényen!

 

         

Hétvégén immár 3. alkalommal rendezte meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat az Emsige Hände - Szorgos kezek délutánja nevű programot. A délután folyamán a város 4 általános iskolájának tanulói vidám német nyelvű színdarabokat adtak elő. A gyerekek kipróbálhattak régi népi játékokat, amelyekről sokszor kiderült, hogy komoly koncentrációt és ügyességet igényelnek. Kitartó gyakorlás árán végül még a patkódobálás rejtelmei is megoldódni látszottak. Legérdekesebb még mindig a kukoricamorzsolás volt, lehetett csuhéból virágot és babát készíteni, vállkendőt színezni, szőni, és különböző feladatokat megoldani. Hosszú sorok kígyóztak a "Pfannenkuchen"kóstolásánál, és a sóskiflit kínálókat is hálás mosoly kísérte. A délutánnak hamar vége lett, a gyerekek pedig utolsó pillanatig gyűjtögették a pecséteket az apró ajándékokért. Reméljük jövőre is a vendégeink lesznek!

                                          

 

 

          

 
2017. július 22-én lezajlott a Mohácsi Német Önkormányzat rendezvénye, az I. Dunamenti Halfesztivál - I. Donauländisches Fischfestival.

A nap során a különféle baráti társaságok több mint 100 asztalnál főzték a Baranya Megyei Értéktárban is szereplő mohácsi halászlevet és egyéb halételeket.
A nap fővédnöke Benke László többszörös olimpiai bajnok mesterszakács volt.

A Szentháromság szobornál felállított színpadon 13 óra és hajnali 3 óra között folyamatosan mohácsi és különböző német nemzetiségi zenekarok és tánccsoportok programjait láthatták az érdeklődők.
19 sátorban a mohácsi és magyarországi németség kultúrája és hagyománya került bemutatásra interaktív kiállítás és kézművesek segítségével. A napot utcabál zárta.

Az I. Dunamenti Halfesztiválhoz kapcsolódóan 2017. július 21-én, pénteken a Szent Miklós Vízi – és Taposómalomban a témához kapcsolódó előadásokat hallhattak az érdeklődők.

A nagyszámú jelenlévő, az utólagos vélemények és sajtómegjelenések alapján a rendezvényt sikeresnek ítélhetjük meg, melyet terveink szerint a jövő évben is megrendezünk.

A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetségének pályázata támogatta.

A rendezvényről további képek itt találhatók:
>> I. Dunamenti Halfesztivál <<

 

 

 

 

 
 
A Német Nemzetiségi Házban az alábbi lehetőségek várják az érdeklődőket:
hétfő és szerdai napokon 17 és 19 óra között harmonikaoktatás (tanár: Pávkovics István)
keddenként 17 órától néptáncoktatás (vezető: Róthné Ébner Mária)
A részvétel a diákok számára ingyenes, mivel a programot az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázata támogatja.
 
 
 


A Mohácsi Német Önkormányzat 2017. június 26. és július 2. között immár 5. alkalommal rendezte meg német nemzetiségi harmonikatáborát.

A Mohács, Bóly, Himesháza, Mecseknádasd és Pécs zeneiskoláiból érkezett 34 kis harmonikás, tanáraik, Ladóczki Aranka, Kéméndi Tamás és Umstätter Ervin vezetésével délelőttönként szorgalmasan gyakorolt, így idén is fantasztikus koncerttel örvendeztette meg a szülőket pénteken este és a város lakosságát a vasárnapi gálán.
A gála vendége volt a Nagymányoki Német Nemzetiségi Tánccsoport is.
A hét folyamán a délelőtti gyakorlás mellett a szervezők gondoskodtak arról, hogy a délutánok is tartalmasan teljenek, így a táborlakók megnézték Mohács és Bóly német nemzetiségi színtereit, ill. látogatást tettek a sátorhelyi Történelmi Emlékhelyen és a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban.
Nem hiányozhatott a nagy melegben az uszodalátogatás és a szombati egész napos kirándulás sem Álmosvölgybe. 

Találkozzunk jövőre is! 

A tábort az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

További fotók itt találhatóak:
>> Harmonikatábor 2017 <<