A Mohácsi Német Önkormányzat és a Park Utcai Katolikus Általános Iskola 2018. február 09-én rendezte immár 19. alkalommal hagyományos Területi Német Népdaléneklési Versenyét.

TRÁBERT JÓZSEF, az iskola egykori tanára, igazgatóhelyettese és a német tagozat vezetője kezdeményezésére került megrendezésre először 1999 januárjában ez a népdaléneklési verseny, amely azóta minden évben a Busójárás programjaként szerepel és 2017 óta az alapító nevét viseli.

A mohácsi általános iskolás tanulókon kívül Himesházáról, Lánycsókról, Somberekről és Véméndről is érkeztek szép számmal versenyzők, összesen 44 diák. 
A zsűri tagjai, Michelisz Ferenc, Szugfil József és Mausz Mihály, nagy örömüket fejezték ki a sok résztvevő, a szép dalok és szép népviseletek láttán.

További fényképek az alábbi linken találhatók

>>Trábert József Területi Népdaléneklési Verseny<<

                                    

Az idén január 27-én megrendezésre került német nemzetiségi esten és sváb bálban talán idén még többen koptatták a táncparkettet, mint eddig bármikor.

Cserdi Áron köszöntője után Illés Richárd rövid tájékoztatót tartott az idei parlamenti választásokról és annak jelentőségéről, hiszen az idei parlamenti választások során újra lehetőség van német nemzetiségi képviselőt juttatni a parlamentbe.

Az esten fellépett az Újpetrei tánccsoport, ill. a Singende Quelle kórus is ízelítőt adott repertoárjából.

A zenéről és a jó hangulatról a Schütz Kapelle gondoskodott.

Reméljük mindenki jól érezte magát és jövőre is velünk táncol!

további fényképek az eseményről itt láthatók:

>>sváb bál és német nemzetiségi est<< 

 

 

                             

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

 

          

 

2017. december 29-én a GJU a Mohácsi Német Önkormányzattal karöltve rendezte meg előszilveszteri bálját. A rendezvényre az egész országból érkeztek német nemzetiségi érzelmű fiatalok. Az északi régióból Pilisvörösvár, Pusztavám, Újhartyán és Dunaharaszti képviseltette magát, a Dél-dunántúli régióból a bálozók között köszönthettük a bonyhádi, villányi, pécsi, hásságyi és újpetrei tánccsoportokat és barátaikat, de nagy számban volt jelen a Mohács környéki falvak ifjúsága is.

A város alpolgármestere, Cserdi Áron, a Mohácsi Német Önkormányzat elnöke Hahnerné Feth Gabriella köszöntötte a vendégeket. Jordán Blanka A GJU elnöke és Emmert Bettina a GJU alelnöke ismertette az ifjúsági szervezet 2018-as programjait, és felhívták a figyelmet a 2018-as választások kapcsán a német nemzetiségi névjegyzékbe történő regisztrációra, melyre az est során lehetősége is volt a jelenlevőknek.

Az est kultúrműsorát a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes és a Dunaszekcsői fúvószenekar adta. A vacsora után az UnterRock zenekar gondoskodott a jó hangulatról, mely hajnalig tartott.

Mindenkinek boldog 2018-as évet kívánunk!

További fényképek az alábbi linken láthatók>>GJU-Előszilveszter<<

 

                                                                                                                      

 

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetsége támogatta.

 

 

                                                                                                                                             

A Mohácsi Német Nemzetiségi Ház idén 6. alkalommal adott otthont a sváb hagyományokat ápoló disznóölésnek. A szervezők és résztvevők régi viseletekbe öltözve dolgoztak, régi eszközöket használtak a disznó feldolgozása során. Előkerült a régi fa forrázóteknő, és a régi kolbásztöltő is. A vendégek részére hagyományos menü került feltálalásra, a délután folyamán pedig a részt vevő csapatok keverhették és tölthették meg saját kolbászaikat. Az sem maradt éhen, aki csak az esti vacsorára érkezett, neki is jutott a finom töltött káposztából és kóstolóból. A vacsora után vidám táncolás vette kezdetét, melynek hangulatát tovább emelte a hagyomány szerint "maszkába"öltözöttek megjelenése. A fergeteges táncolásnak hajnalban lett vége, reméljük jövőre is a vendégeink lesznek ezen a rendezvényen!

további fényképek az eseményről itt>>Disznótoros 2017<<

 

         

Hétvégén immár 3. alkalommal rendezte meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat az Emsige Hände - Szorgos kezek délutánja nevű programot. A délután folyamán a város 4 általános iskolájának tanulói vidám német nyelvű színdarabokat adtak elő. A gyerekek kipróbálhattak régi népi játékokat, amelyekről sokszor kiderült, hogy komoly koncentrációt és ügyességet igényelnek. Kitartó gyakorlás árán végül még a patkódobálás rejtelmei is megoldódni látszottak. Legérdekesebb még mindig a kukoricamorzsolás volt, lehetett csuhéból virágot és babát készíteni, vállkendőt színezni, szőni, és különböző feladatokat megoldani. Hosszú sorok kígyóztak a "Pfannenkuchen"kóstolásánál, és a sóskiflit kínálókat is hálás mosoly kísérte. A délutánnak hamar vége lett, a gyerekek pedig utolsó pillanatig gyűjtögették a pecséteket az apró ajándékokért. Reméljük jövőre is a vendégeink lesznek!